
Gasturbines:
Eerst even een korte samenvatting over hoe hij werkt:
Er wordt door een compressor gas naar de verbrandings kamer gebracht. Het gas komt in een soort ontstekers, waar een vlammetje brand. Daardoor gaat het gas natuurlijk ook branden , waardoor er hete luchtdruk ontstaat. Die hete luchtdruk heeft hetzelfde effect als stoom. Het zorgt voor druk die tegen de schoepen wordt aangeduwd. Daardoor gaat de turbine draaien.
een gasturbine bestaat uit drie onderdelen:
1 een compressor
2 de verbrandingskamer
3 de turbine
als eerste comprimeert(=perst samen) de compressor de lucht, waarna de gecomprimeerde lucht ,als het vermengt is met brandstof, naar de verbrandingskamer. daar wordt de lucht met de brandstof verbrand doordat de ingespoten lucht tegen een klein vlammetje komt. doordat de brandstof met lucht dan verbrand ontstaat er een heet soort gas. doordat dit gas tegen de schoepenwielen van de turbine komt, gaat hij draaien.
Sinds 1940 is de ontwikkeling van de gasturbine snel gegaan. Dit is in de eerste plaats te danken aan de resultaten van de voortdurende zoektocht op het gebied van hittebestendige materialen. De hoogste temperatuur die in de machine voorkomt is van groot belang voor een goed rendement.
Een sterke impuls voor de ontwikkeling van gasturbines is gekomen uit de vliegtuigindustrie. De gasturbine bleek bijzonder geschikt als vervanger van de vroeger gebruikte ingewikkelde en kwetsbare zuigermotoren in vliegtuigen. De gasturbine is betrouwbaar, hij heeft weinig bewegende delen.
De ontwikkeling van stationaire (op een plek staande) gasturbines voor de aandrijving van bijvoorbeeld generatoren voor elektriciteitsopwekking is langs twee wegen gegaan. Sommige fabrikanten hebben gasturbines ontworpen die speciaal voor dit doel geschikt waren, dus relatief zware machines die verschillende brandstoffen kunnen stoken. Andere fabrikanten hebben hun oorspronkelijke ontwerp voor een vliegtuigturbine (straalturbine) zodanig aangepast dat deze machine ook voor stationair gebruik geschikt is. Beide soorten stationaire gasturbines vinden nu ruime toepassing.
Vrijwel alle vliegtuigen worden door gasturbines, in de vorm van propellermotoren of straalmotoren voortgestuwd.
Milieu:
een gasturbine staat er om bekend dat hij best wel milieu vriendelijk is. het licht ook erg aan de soort brandstof die wordt gebruikt. als er een schone brandstof wordt gebruikt heeft de gasturbine bijna geen uitstoot van milieuschadelijke stoffen.
dit zijn een aantal brandstoffen:
1 aardgas, hierbij ontstaat meer waterdamp dan koolstofdioxide.
2 kerosine, deze brandstof wordt vooral gebruikt bij vliegtuigen, waar ook gasturbines in zitten. de uitstoot ligt ergens tussen de diesel en de benzine uitstoot.
3 waterstof, hierdoor ontstaat alleen waterdamp.
Voor en nadelen van de gasturbine.
Voordelen:
- Zeer hoge vermogen of gewicht verhouding , om ten opzichte van verbrandingsmotoren;
- Kleiner dan de meeste verbrandingsmotoren van hetzelfde vermogen.
- met veel minder trillingen dan een zuigermotor.
- Minder bewegende delen dan verbrandingsmotoren.
- Hoge snelheden operatie.
- Lage smeerolie kosten en het verbruik.
- Eenvoudiger ontwerp.
- Lage werkende druk.
- Lage smeeroliekosten en consumptie
Nadelen:
- Kosten zijn hoger dan van zuigermotoren
- Minder efficiënt zijn dan verbrandingsmotoren bij stationair draaien
- Moeilijker opstarten
- Kan moeilijker vermogens veranderingen opvangen
- Gebruik meer brandstof
Maak jouw eigen website met JouwWeb